Saturday, October 4, 2014

epiikan vetinen tyyssija

Yunnan, Sichuan ja Guangxi ovat sen sortin eeppisiä provinsseja kaikki, että moni unohtaa edellä mainittujen väliin jäävän, kooltaan varsin pienen Guizhoun tyystin. Oma vinkkini onkin: älkää ny hemmetissä unohtako Guizhouta!

Guizhoussa on sellaista huoletonta eeppisyyttä, josta tykkään kovasti: hypitään maalaisbussista toiseen, eikä kellään oikein tunnu olevan käpyä siitä mihin sitä itseasiassa oikein ollaan menossa - ja yhtäkkiä sitä ollaankin aivan lyömättömässä vesiputousparatiisissa. Sydämessäin takoo kiihkeä liikutus ja maalaisäijä patsastelee tyytyväisenä vieressä että no niin Kunmingin tyttö, katsopas meidän kotikulmia!

Näin sitä tuli sitten tehtyä, aivan peräti kolmen päivän verran. Olisin katsellut mielelläni pidempäänkin, mutta Kunming kutsuu, kahdestakin syystä: a) kansallispäivän suoma miniloma loppuu ylihuomenna ja b) ainoat reissussa mukana olleet housut repesivät haaroista jo ensimmäisenä päivänä, ja sittemmin olen piilotellut sulokkaita avujani vaippamaisesti jalkoväliin kiedotulla hupparilla. Filosofisten konseptien päässä vatvominen onnistuu meikäläiseltä kyllä, mutta maalaisjärkinen pakkaaminen ei - siksipä minut kai parhaiten turuilla ja toreilla pragmatiapöhelönä tunnetaankin.

Tässäpä siis oikeastaan kaksi vinkkiä saman tien: menkää Guizhou'hun - pakatkaa järkevämmin.Guizhoun aarteet ne eivät tähän lopu. Eräs pitkäaikainen haaveeni on ollut rakastella kilpaa vesiputousten mourunnan kanssa, joten ensi kerralla tänne pitänee tulla partnerin kera. Siihen asti - heippa Guizhou, 再见贵州!

11 comments:

 1. Eeppisen siistejä mestoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nojoo! Mun mielestä suurin ero Kiinan ja Suomen välillä on just se, että Kiinassa kaikki on ihan hiton eeppistä - Suomessa taas mikään ei ole eeppistä. :D

   (Eikä tätä pidä ottaa pahalla! Suomen epäeeppisyys on äärimmäisen huojentavaa ja liikuttavaa. n__n)

   Delete
  2. Mitä mielestäsi sitten kiteytyy tuohon eeppisyyteen ja mitä ei? Omasta mielestäni Suomesta, niin kuin muistakin maista, löytyy monia eeppisiä juttuja! :) Vaikka Suomi suomalaisen silmin harmillisen usein näyttäytyy harmaana ja tylsänä, niin varmasti Suomessa jotain eeppistä on.

   Delete
  3. Kuten mikä tahansa kielellinen ilmaus, myös "eeppisyys" esiintyy jokaiselle kantajalleen eri merkityssisällöllä.

   Eeppisyys tarkoittaa itselleni yksinkertaisesti epäuskoisuutta siitä, että voiko tämmöstäkin ny muka olla olemassa. Eeppisyys ei kuitenkaan ole arvolatautunut termi, eikä täten viesti paremmuudesta. Esimerkiksi Kiinan Chongqing on aivan äärettömän eeppinen kaupunki, ja kaikkea muuta kuin hyvällä - kyseessä on varsinaisen epäluonnollisuuden mekka.

   Eeppisyyden vastakohta ei siis missään nimessä ole harmaus ja tylsyys; eeppisyyden vastakohta on epäeeppisyys. Suomi on epäeeppinen, sillä Suomessa ei ole mitään sellaista, joka synnyttäisi epäuskoisuuden tunnetta. Suomessa kaikki tuntuu ilmenevän pikemminkin luontevasti ja luonnollisesti, ja se on omasta mielestäni äärettömän huojentavaa ja kaunista. "Eihän tää nyt näin voi olla" -tunteen sijaan syntyy pikemminkin "just näin tän kuuluu olla" -fiilis. Samaa mieltä tuntuu olevan myös moni muu Suomessa matkaillut: vaikka esimerkiksi Lapin talvimaisema on aasialaiselle perin eksoottinen juttu, siinä on kuulemani mukaan ollut ennen kaikkea myös jotain aivan perin luontevaa.

   Delete
  4. Kyllä omasta mielestäni Suomesta siltikin löytyy eeppisyyttä, sitä joka ainakin itsessäni synnyttää juurikin tuota epäuskoisuutta näkemäänsä/ kokemaansa kohtaan. Näin minä koen eeppisyyden ihan maailmanlaajuisena, maita ja mantuja koskevana juttuna. Tosin itselleni ainakaan ei _kaikki_ ilmene luonnollisena ja luontevasti Suomessakaan, kuten ei täydellisesti muuallakaan. :) vaikka eeppisyys sanakirjan mukaan tarkoittaakin jotain todella suurta ja mahtavaa, niin niitä ihmeitähän tästä elämästä löytyy vaikka kuinka- sen kummemmin välittämättä missä päin maailmaa tönöttää.

   Delete
  5. Omaan naposteluuni varmasti vaikuttaa suuresti se, että kuluneista kolmesta vuodesta olen viettänyt valtaosan Aasiassa, kun taas Suomeen palatessani haluan tietoisesti palata johonkin aivan perinjuurin luonnolliseen ja luontevaan. (Ulkomailla viipottaminen on joskus aika rankkaa ja syväuuvuttavaa puuhaa.)

   Saatan nähdä asiat kovinkin eri tavalla joskus myöhemmin. Tällä hetkellä Suomi on mulle etupäässä juuri levähdyspaikka, jossa viskata kaikki eeppinen nurkkaan.

   Pohjimmaisen ajatuksen epiikan universaaliudesta allekirjoitan toki! n__n

   Delete
 2. Oi noita botaanisia ilmiöitä siellä kiinassa, nyt iski taas kuume päästä käymään Kiinassa. Heidi, olet kyllä yksi hienoimmista ihmisistä jotka tiedän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Villi veikkaukseni on, että viiden vuoden päästä tämäkin botaaninen ilmiö on muuttunut jätelammeksi. Kannattaa siis viuhahtaa tänne pikaisesti!

   Kiitoksia tyyppi; parhaani mukaan tässä vaan elostelen. n__n

   Delete
 3. Sammaintoilijan mieli alkoi täälläkin syyhytä kovin! :D Kaikkea jännää matkaasi, ilo on ollut näitä lukea!

  ReplyDelete
 4. Kuvaako tämä mielestäsi kiinalaista yhteiskuntaa hyvin? https://news.ycombinator.com/item?id=8419297

  Mitä kiinassa tapahtuu? Kun suomessa puhutaan ydinvoimasta ja venäjästä niin millaisia juttuja kiinassa tapahtuu?

  ReplyDelete