Friday, September 26, 2014

vieraskynä: Kehun valtava voima ja kuinka parhaat kehut kasvavat korkoa

Jevgeni Särki on paitsi kommuunitoverini, myös muutos- ja tunne-elämävalmentaja sekä rohkeuskouluttaja. Jevgeniin voi tutustua paremmin Elä paremmin -blogin sekä Rohkeuskoulun puolella.

Täältäpä pärähtää siis tämän blogin ensimmäinen vieraskynäkirjoitus! Kirjoitamme Jevgenin kanssa kumpikin hyvästä elämästä, kumpikin omalla tavallamme, joten tuumasimme lyödä hynttyyt yhteen. Oman vieraskynävastineeni voi lukea yhtä postausta alempaa tai Jevgenin blogista. Olen jatkossakin halukas julkaisemaan vieraskynäkirjoituksia, joten jos koet poltetta tahi vetoa moiseen, on sähköpostilaatikkoni aina vastaanottovalmis (heidi.nummi[at]helsinki.fi)!
Kehun valtava voima ja kuinka parhaat kehut kasvavat korkoa

Mikä on tuntunut elämäsi kannalta upeimmalta ja merkityksellisimmältä kehulta?

Minkä kuuleminen on antanut voimaa, itsevarmuutta tai muuten vaan tuntunut äärimmäisen hyvältä?

Onko jonkin kehun kuuleminen jopa muuttanut elämäsi suuntaa?

Olen viimeaikoina yrittänyt aktivoida uutta tapaa, ihmisten kehumista. Vaikka tiedän, että kehuminen on upea asia, olen ilmeisesti sen verran tyypillinen suomalaisen tapakulttuurin edustaja, ettei myönteisten sanojen lausuminen tule kovin luonnostaan.

Huomasin löytäväni itseni usein tilanteista, joissa olisin halunnut sanoa toiselle jotakin kaunista, mutta jokin on kerta toisensa jälkeen estänyt sen.

Tämä jokin on tilanteesta riippuen jokin seuraavista:

 • Pelko hölmöltä vaikuttamisesta: Mitä jos kehuni kuulostaa jotenkin typerältä, naurettavalta tai muuten vaan oudolta?
 • Pelko vääränlaisten mielikuvien synnyttämisestä: Mitä jos sydämestä lausumani kehu luo kehun kohteelle mielikuvan, että yritän esimerkiksi iskeä tai vaihtoehtoisesti manipuloida tätä?
 • Pelko epäaidolta vaikuttamisesta: Mitä jos minua pidettäisiin vain jenkkityylisenä tyhjänpuhujana joka ei tarkoita kehuillaan oikeasti sitä mitä sanoo?

Pikkuhiljaa olen kuitenkin katsonut, että moisista peloista ei ainoastaan kannata, vaan on täysin oleellista pyrkiä eroon. Miksi?


Kehun valtava voima

Siksi, että suoraan sydämestä tulevalla ja oikealla hetkellä lausutulla kehulla on potentiaalia paitsi ilahduttaa, myös muuttaa elämiä.

Kehu ei ole vain valikoima hetken ajan ilahduttavia sanoja. Kehu on parhaimmillaan korkeakorkoinen investointi, joka tuo sekä vastaanottajalleen että tämän ympäristölle iloa jopa vuosikymmenten, ellei vuosisatojen ajan.

Kuvitellaan esimerkiksi, että kärsin huonosta itsetunnosta, en pidä itsestäni enkä ulkonäöstäni eikä minulta löydy nimeksikään minäpystyvyydentunnetta. Joku kuitenkin näkee minut toisin ja kertoo minun olevan hyvin mukava, hyvännäköinen ja varmasti pystyvän moniin asioihin.

Ehkäpä en halua aluksi uskoa moista, mutta ajatus jää elämään: Mitä jos oikeasti olenkin ihan kiva, hyvännäköinen ja pystyvä? Ehkäpä tämä ajatuksen siemen auttaa minua ajan kanssa olemaan sosiaalisempi, olemaan enemmän esillä, kokeilemaan enemmän asioita.

Lisääntyneestä sosiaalisuudestani ja asioiden kokeilusta tulevat myönteiset kokemukset taas todennäköisesti kohottavat minäpystyvyydentunnetta ja itsetuntoani entisestään. Entisestään rohkaistuneena saatan jopa luoda maailmaan jotain uutta ja hienoa, ehkäpä alkaa itse vuorostani tekemään hyvää, ehkäpä vuorostani kehumaan muita.

Kuten kaikki ihmiset joilla menee hyvin ja jotka ovat varmoja itsestään, alan säteilemään ympärilleni sitä myönteistä valoa, joka vuorostaan voimauttaa muita ja tekee heidänkin elämästään astetta paremman.

Joku saattaa minut tällöin nähdessäni todeta, kuinka luonnostani rohkea ja myönteinen ihminen olen, kuinka kovasti minua on elämässäni lykästänyt ja kuinka hyvin kaikki on vain osunut kohdalleen, tietämättä, että kaikki on saattanut saada alkunsa yhdestä ainoasta hedelmälliseen kasvualustaan osuneesta kehusta.

Puhuin ylempänä paitsi vuosikymmenistä, myös vuosisadoista. Vaikka moinen lätinä saattaakin kuulostaa kovin mahtipontiselta ja korkealentoiselta, tarkoitin sitä. Kuinka paljon köyhempää olisi esimerkiksi kulttuurihistoriamme, jos aikansa suuret maalari- ja kirjailijamestarit eivät olisi työtään aloitellessaan kuulleet kehuja taidoistaan? Kuinka paljon vähäisempiä olisivat koko ihmiskunnan saavutukset, jos aikansa matemaatikot, insinöörit ja tutkijat eivät olisi kuulleet rohkaisevia ja eteenpäin kannustavia kehuja? Miten paljon maailman pahuuksia olisi jääyt toteutumatta, jos tietyt ihmiset olisivat vain ratkaisevassa vaiheessa kuulleet enemmän kehuja ja kauniita sanoja?

Kehuessa muita emme menetä mitään, vaan päinvastoin synnytämme hyvyyttä kuin tyhjästä, päästämme irti voiman, joka muuttaa maailmaa. Mikäli haluat muuttaa maailmaa, jättää siihen ikioman myönteisen jälkesi, jonka kokoa voimme tässä vaiheessa vain arvailla, on muiden kehuminen siihen mitä loisteliain tapa.

Mitä jos aloittaisit vaikka heti? :)


Millaisella kehulla on suurin voima


Vaikka jokainen kaunis sana on arvokas, on joillakin kehuilla huomattavasti toisia suurempi mahti. Kehun mahti näyttää muodostuvan seuraavista asioista:

 • Kuinka uskottavasti ja ”sydämestä” kehu on lausuttu
 • Kuinka merkityksellinen kehun aihe on kuulijalleen
 • Kuinka tarkoitusperistä vapaa kehu on

Tarkastellaan näitä yksitellen.

Koska meillä ihmisinä on toisaalta hyvin järkevä, toisaalta helposti liiallisuuksiin lipsahtava tapa arvioida ja epäillä kuulemaamme, paljon väliä on sillä, miten kehu lausutaan. Pienikin outo vivahde äänenpainossa tai esimerkiksi lausumistilanteessa voi antaa vaikutelman, ettei kehujalla ole aivan puhtaat jauhot pussissa, vaan tämä tavoittelee kehullaan jonkinlaista hyötyä itselleen.  Väärinkäsitykset ovat yleisiä, sillä kehuminen on monille sen verran outoa ja vaikeaa, että kehu saatetaan lausua oudosti jo pelkän jännittämisen ja tottumuksen puutteen vuoksi.

Eniten merkitystä kehun voiman kannalta on kuitenkin itse kehun aiheella. Vaikka useimmista on toki mukavaa kuulla kehuja hyvin valituista vaatteistaan tai kauniista silmistään, ovat nämä harvemmin asioita, joille kehun saaja antaa elämässään kovin suurta painoarvoa. Mahtavin vaikutus kun on kehulla, joka koskee jotain saajalle aidosti tärkeää:

Minulle on esimerkiksi elämässäni äärimmäisen tärkeää muiden ihmisten auttaminen, erityisesti silloin, kun onnistun tekemään sen liiketoimintani kautta. Aiheeseen liittyy myös paljon epävarmuuksia: Olenko tarpeeksi hyvä siinä mitä teen, olenko pelkkä epäonnistumiseen tuomittu pyrkyri ja pelle, pitäisikö vain luopua yrittäjänä olemisesta ja alkaa elämään normaalia elämää jne. Kun sitten toisinaan kuulen joltakulta, että työni on muuttanut tai pelastanut jonkun elämän, kuinka se on voimauttanut ja antanut toivoa ja kuinka tärkeänä joku pitää työtäni, tuntuu se aidosti tajunnanräjäyttävän hyvältä. Kehu osuu maaliinsa, sillä kehuttava asia on minulle aidosti merkityksellinen.

Toinen esimerkki. Teini-ikäisenä olin sosiaalisesti äärimmäisen epävarma ja ujo. Halusin viettää aikaa erityisesti tyttöjen kanssa, mutten osannut, enkä uskaltanut, sillä pidin itseäni hyvin epäviehättävänä ja epäkiinnostavana. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että sosiaalisesta kyvykkyydestäni muodostui minulle hyvin tärkeä ja tunnelatautunut asia. Kun sitten toisinaan (niin kovin harvoin!) sain kuulla kehuja siitä, kuinka todellisuudessa olen ihan kivannäköinen ja kiinnostava ilmestys, tuntui se kovin, kovin hyvältä.

Kun näin ollen onnistumme pitämään mielessämme hyvän kehun kolme pääedellytystä (aitouden, tarkoitusperättömyyden ja merkityksellisyyden), tulee kehuissamme olemaan se kaikki tarvittava, myönteinen voima, jolla kykenemme muuttamaan elämiä ja hyvässä tapauksessa jopa maailmaa.

Lopuksi esitän toiveen juuri sinulle. Mieti elämässäsi olevia ihmisiä. Mikä on heille tärkeää, mitä heissä pidät upeana ja arvokkaana? Millaisia pyrkimyksiään arvostat ja ihailet? Millaisia ominaisuuksiaan kunnioitat?

Mikset kertoisi siitä heille?


Kehuntäytteistä päivää rakkaudella toivoo,

Jevgeni

5 comments:

 1. Apua, oot piilottanut sun Converting vegetarians -blogin?? Kuulostan säälittävältä, mutta se on ehkä mun suurin inspiraation lähde näinä aikoina, joten oon surullinen :----( <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä muodostin jo silloin maaliskuussa tiukan kannan siitä, etten suodata minkäännäköistä Rikuun kohdistuvaa kakkapuhetta. Toiveissain oli, että porukka osaisi käyttäytyä, mutta toiveeni ei tainnut näiltä osin toteutua.

   (Silkkaa trollailuahan tuo on, mutta aion pysyä näissä rakkausasioissa ehdottomana!)

   Delete
 2. Mulle toisten auttaminen on lähellä sydäntä ihan omana itsenäni ilman rahaa..toki sitä ei voi täyspäiväisesti tehdä ilman rahaa...

  ReplyDelete
 3. ny aspana en pysty enää pitää sellasia spontaaneja kehuja millään itelläni. kaiken kivan ääneen toistamisesta tulee niin nopeesti tapa!

  ReplyDelete
 4. Haluan olla mahdollisimman rehellinen enkä,edes saa kielenpäälle kehua jos ei ole aito/tule sydämmestä. Kehujen vastaanottaminenkin on aluksi hankalaa. Siitä huolimatta,että kivaa palautetta on mukava saada en anna sellaisen ylpistää itseäni ja vastaavasti huonon masentaa. Akward moment,ei kiva kun epävarmana yrittäää toiselle jotain sanoa.Kieltämättä tulee silloin tällöin tilanne kun jännittää niin paljon ettei vaikuta selväpäiseltä.

  ReplyDelete