Monday, September 29, 2014

tarpeeksi, neutraalisti

Hong Kongin sateenvarjovallankumouksessa kymmenet tuhannet ihmiset marssivat kaduilla. Kiina joutuu panostamaan sisäiseen puolustukseensa vuosi vuodelta enemmän - ulkoiseen puolustukseen käytettyjen varojen määrä on vuosibudjetin tasolla ohittumassa kovaa vauhtia. Monien kommentoijien mukaan vain siten tämä maa pysyy kasassa.

Viikkoa aiemmin Suomessa nuristiin siitä, että lakkoilu rikkoo lakia. Minä taas sanon, että on aikoja ja paikkoja, joissa lakien rikkominen on välttämätöntä. Itse taidan rikkoa lakia jo näitä sanoja kirjoittaessani, sillä Hong Kongin mielenosoitusten kommentoiminen ei ole täällä erityisen suotua.

Olen useammin kuin kerran törmännyt kiinanopettajaan, joka on valinnut ulkomaalaisten opettamisen voidakseen levittää vastavallankumouksellista sanaa. Olen useammin kuin kerran kuunnellut varsinaiseen opetussuunnitelmaan kuulumatonta (no, totisesti) asiaa Kulttuurivallankumouksesta, Suuresta harppauksesta ja noiden vuosikymmenten miljoonista kuolonuhreista. Ja aina suurin murheenaihe on sama: valtaosa kiinalaisista elää täydellisessä pimennossa sen suhteen, mitä Kiinassa 50-70-luvuilla tapahtui. 

Viime viikolla tapahtunutta: läheisellä ala-asteella kuusi ykkösluokkalaista piestiin hengiltä koulutoveriensa toimesta. Kyseinen tapahtuma ei ylittänyt uutiskynnystä, sillä moista tapahtuu Kiinassa yhtenään. Miksi? Feng le lienee julkinen selitys - porukka nyt vaan sattuu sekoamaan, joten minkäs teet. 

Kaikkialla Kiinassa voi nähdä saman: ihmiset ovat saaneet niin kertakaikkisen tarpeekseen, etteivät jaksa enää välittää seurauksista. Yhä useampi kokee, että lakia on yksinkertaisesti rikottava, yhä uudestaan ja uudestaan, niin lukemattomia kertoja, että tuo laki menettää merkityksensä - lakkaa olemasta.

Itse sain asuntolan johdolta noottia siitä, että olin laittanut seinälleni läheisestä temppelistä saamani Buddha-julisteen. "Uskoa ei saa tunnustaa", nämä tuumasit, eivätkä vaivautuneet sen koommin kuuntelemaan omaa näkemystäni aiheesta. Huonevierailun syykin oli toki ilmiselvä: asuntolallamme tehdään viikonloppuaamuisin täsmätarkastuksia, joilla varmistetaan että jokainen opiskelija nukkuu yönsä huoneessaan. Asuntolan tarkastajia lahjotaan, ja paikallisen radioaseman haastattelussa viisivuotias tyttö ilmoittaa unelma-ammatikseen korruption.

Elän siis hyvin poliittisia aikoja - halusin sitä tai en. Viikonloppuisin hyppään kuitenkin maaseutubussiin, ja 400 kilometriä Kunmingista politiikka lakkaa hetkeksi olemasta.




Metsissä ja vuorilla on helpompi muistaa, että perimmäiseltä olemukseltaan kaikki on neutraalia. Niin maaseudun rauha kuin sateenvarjovallankumouksen ulvontakin; Kulttuurivallankumouksessa skalpeerattu pää ja pitkästä bussimatkasta puutunut pylly.

Neutraalia - vaikka joidenkin asioiden neutraalius onkin vaikeampi hyväksyä kuin toisten.

9 comments:

  1. Sosialismi on hyvä
    Sosialismi on hyvä
    Sosialistisen valtion kansan korkea asema
    Taantumukselliset on kukistettu
    Imperialismi on juossut karkuun häntä koipien välissä
    Kommunistisen puolueen johto on tuonut Kiinalle onnen

    Kansa istuu vankilassa
    Ei pysty taantumuksellisen kapinan ajatukseen
    Sosialismi voittaa tietysti
    Kommunismi tulee varmasti
    Tulee varmasti!

    ReplyDelete
  2. Mielenkiintonen postaus! Ja upeita kuvia, jotka saa vaan meikäläisen matkakuumeen nousemaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänne vaan!

      Kunhan noille Kiinan tiibetiläisalueille vielä kunnolla pääsen sukeltamaan, niin aikeissa olisi tehdä ihan kunnon postaus koko Kiinan siisteimmistä hommista ja paikoista! Viimeistään siinä vaiheessa sä kuule pamahat. *__*/

      Delete
    2. Komppaan, ihan lumouksellisen kauniita kuvia :-) Kiinnostaisi tietää tarkemminkin, mistä päin (Yunnania?) kuvat on peräisin? Olen itse loppuvuodesta suuntaamassa Etelä-Kiinaan trekkailemaan, niin tuonkaltaiset maisemat olisi kyllä unelmien täyttymys.
      Meinaatko tiibetiläisalueilla varsinaista Tiibetiä, vai sen liepeillä olevia alueita? Itsellä oli alunperin haaveena kulkea Nepaliin juurikin Tiibetin kautta, mutta tuo tämänhetkinen kulkulupapolitiikka on tehnyt sinne reissaamisesta melkos tyyristä tällaisille länkkärimatkailijoille :S Odotan kyllä innolla postaustasi sieltä päin!

      Delete
    3. Nämä kuvat ovat Kunming-Dali -akselilta, mutta samanmoista maisemaahan on oikeastaan ihan koko Yunnan täynnä! Majesteetillisinta meininki taitaa olla Deqinin ja Shangri-lan korkeuksilla. Itse kaupungithan ovat suhteellisen turistipainotteisia, joten kannattaa suunnistaa ronskisti kohti maaseutua. (Kuten olet ilmeisesti tekemässäkin. :>)

      Parhaiten tiibetiläistä meininkiä pääsee tutkimaan Yunnanin, Sichuanin, Gansun ja Qinghain tiibetiläiskylissä. Esimerkiksi tuolla Qinghain seuduilla järjestetään vielä tätä nykyäkin taivashautajaisia. Itse Tiibetissä liikkuminen taas on varsin rajoittunutta, ja ellei ensin onnistu nappaamaan itselleen Tiibetin sisältä matkustuslupaa (kyllä, vielä toista erillistä matkustuslupaa), niin kimppamatkaahan siinä joutuu tekemään. Mulla itselläni on varsin ristiriitaiset fiilikset itse Tiibetiin menemisen suhteen: tavallaan haluaisin mennä ennen kuin on jo liian myöhäistä, tavallaan taas haluaisin jo periaatteellisesti olla maksamatta (ja siten tukematta) nykyistä kulkulupapolitiikkaa.

      Mulla alkaa loma vasta tammikuun puolivälissä, joten ties vaikka kerkeät tsekkaamaan paikat ennen mua! n__n/

      Delete
    4. Oh, kiitos kattavasta vastauksesta :) nuilla kyläseuduilla nimenomaan ajattelin vaelluskenkiä kuluttaa. Tiibetin suhteen oon samalla tavalla kahta mieltä: toisaalta pelkää, että Tiibetin ainutlaatuisuus jää kokonaan näkemättä - toisaalta kallis ja byrokraattinen kiertoajelu tuntuu oman egon pönkittämiseltä, jos tarkoitus on vain päästä sanomaan "hei olenpas käynyt Tiibetissä", vaikkakin pelkästään turisteille tarkoin rajatuilla alueilla... toivottavasti pääset siellä näkemään vähän toisenlaista elämänmenoa, kun kuitenkin olet jo melkos kokenut Kiinan-matkaaja :D

      Delete
  3. Ei liity varsinaisesti aiheeseen, mutta pakko kommentoida silti: luin aikoinaan blogiasi, luultavasti reilusti yli 5 vuotta sitten. Muistan etenkin sen, että seisoit kuvissa jotenkin omituisesti jalkaterät sisärotaatiossa. Eksyin nyt vuosien jälkeen blogiisi ja hämmästys oli melkoinen. Muutosta on tapahtunut toki vain positiiviseen suuntaan, näytät kuvissakin paljon onnellisemmalta kuin 5 vuotta sitten. Kuulut ilmeisesti itseni tavoin niihin ihmisiin, joiden on pakko eksistentialistisen angstin vallassa etsiä suurempia merkityksiä elämälle, mistä seuraa hyvinkin syvälle uppoutuminen aina tiettyyn asiaan, josta jonkinlainen merkitys näyttäisi löytyvän. Ei kai tässä kuolemaa kohti kuljettaessa toisaalta voi juuri muutakaan tehdä kuin yrittää keksiä jotain tekemistä ja pyrkiä unohtamaan olemassaolon inhottava merkityksettömyys.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 25-vuotias Heidi on tosiaan aika erilainen kuin 20-vuotias Heidi, mutta eiköhän tua ole sama juttu ihan kaikilla! Ken vaihtaa sisärotaatiojalat tantrahommiin, ken baaritiskin äitiyteen. Muutos on niin perustavanlainen ja väistämätön juttu, että ei se ny loppupeleissä kovinkaan puskista tule!

      Omasta mielestäni olemassaolo ei ole perusolemukseltaan sen enempää merkityksellistä kuin merkityksetöntäkään; avaruuden tyhjyyttäkin kun tarkastelee, niin on aika mahdoton lähteä arvioimaan, että ollaanko tässä nyt merkityksellisyyden vai merkityksettömyyden äärellä. Elikäs se, antakaako elämälle merkityksellisyyden vai merkityksettömyyden leiman, on jokaisen oma valinta. Elämä ei myöskään ole katsoakseni kuoleman vastakohta - syntymä on. Syntymä ja kuolema ovat vaiheita, jotka kuuluvat elämän kokonaisspiraaliin, eikä elämä näin ollen ala syntymästä eikä lopu kuolemaan.

      Mutta syvälle juttuihin uppoaminen on kyllä ihan ehdottoman hyvä tapa viettää aikaa tässä elämässä. Olen samaa mieltä siitä, että ei tässä olemassaolossa sen kummemmasta ole kysymys. Ja sekös vasta onkin havaintojen havainto, sillä se antaa vapaat kädet vietellä elämää juuri kuten itse parhaaksi katsoo - merkityksellistää sen juuri kuten itse taitaa ja tohtii.

      Asiallinen kommentti teikäläiseltä, kiitoksia siitä! n__n/

      Delete